איך להוציא לאור את הספר שלכם בצורה מקצועית ואיכותית?
המדריך המלא
כתבתם ספר, ועכשיו כל מה שנשאר זה להוציא אותו לאור!
כדי שכמה שיותר אנשים יקראו את מה שכתבתם,
וגם... ייהנו ממנו! אתם בטח שואלים את עצמכם:
"מהם השלבים הנכונים בהוצאה לאור של ספר?"
"איך להוציא את הספר באיכות גבוהה?"
"איך לא לעשות טעויות ולבזבז כסף בצורה לא מחושבת?"
"איך משווקים את הספר אחרי שהוא יוצא לאור?"
להוציא ספר לאור זו אכן משימה מורכבת,
במיוחד אם זו פעם ראשונה שאתם עושים זאת...
וכמו שהעולם שלנו משתנה בקצב מואץ... וזה נוגע לכל תחום, כך גם בעולם הספרים בארץ. שינויים טכנולוגיים, שינויים בתחום הקמעונאות, השיווק וההפצה. גם בהוצאה לאור צריך להיות עם יד על הדופק ולהבין מה קורה, איך מתמודדים, ואיך עושים זאת נכון. איך מוציאים לאור את הספר שלכם בתקופה נוכחית זו, הכי נכון, ובמינימום הפתעות...
בדיוק לשם כך כתבתי עבורכם מאמר, והמטרה שלי בו היא לעזור לכם לעשות סדר!
קיימים מספר שלבים הכרחיים כדי להביא את הספר לרמה הגבוהה ביותר, ועליהם אתם ממש לא רוצים להתפשר.
תחשבו על כל מוצר איכותי שגרם לכם להנאה מרובה. הוא לא הגיע למצב הזה במקרה, ובטח לא בתהליך של פשרה באיכות התכנון, היצור, והשיווק שלו.
מעוניינים לדעת יותר ולהבין את התחום לעומק?
קחו נשימה, ואז נשיפה – ובואו נצא לדרך:
נתחיל בשלב העריכה הספרותית. לפעמים הסיפור שכתבם מצריך עריכה ספרותית (או עריכת תוכן, אם מדובר בספר עיון) וזו ממש לא בושה להיעזר בעורך מוסמך ובעל ניסיון, שישפצר את מה שכתבתם ויביא אותו למצב של קריאה מהנה וזורמת, שהעלילה והדמויות יהיו ברורות, מובנות ומרתקות את הקורא, שלא יעצור לרגע...
אם יש צורך בעריכה ספרותית - לא לוותר עליה! זה השלד של הספר שלכם! שהופך אותו מ"דירה ממוצעת של קבלן במחיר למשתכן" ל"דירת בוטיק מפנקת"...!
נכון, זה מוסיף כ- 20 אחוז לעלות הפקת הספר, אבל זה עושה את כל ההבדל.
השלב הבא הוא שלב העריכה הלשונית. זו עריכה שכל ספר חייב לעבור, תמיד! כדי לתקן את העברית, לדאוג לאפס תקלות (רווחים כפולים, פיסוק נכון, ושאר תיקונים הכרחיים). העריכה כוללת בתוכה גם שתי הגהות ולפעמים אף יותר, שנעשות על ידי מגיה, (איש מקצוע נוסף, עורך לשון בהכשרתו) שיהיה מבקר איכות, נוסף על עורך הלשון. (כמובן שהכוונה היא לשני המינים, קרי עורכת לשון ומגיהה). עצוב לקרוא ספר שיש בו טעויות לשון ובעיות הגהה. ויש כאלו.
שלב עימוד פנים הספר. העימוד חייב להיות אסתטי, קריא מאוד ולא מעייף את העיניים, ואם הוא מכיל אלמנטים כמו טבלאות/גרפים/איורים (בספר עיון) הם חייבים להיות מקצועיים, ברורים ומובנים לקורא.
שלב עיצוב העטיפה. הו הו...! שלב קריטי מאין כמוהו! אחרי תוכן מעולה, מגיעה חשיבותה של העטיפה! (ויש הטוענים, אולי בצדק, שהעטיפה חשובה יותר מהכול). בעיצוב העטיפה מושקעת חשיבה רבה. חשיבה שיווקית, חשיבה תוכנית ורצוי גם עוד טאצ' נוסף, שיהפוך אותה לעטיפה מנצחת! כזו שהופכת את מחבר הספר למאושר במיוחד...! וכן שתהייה גם מסקרנת מספיק את הקוראים הפוטנציאליים, שיושיטו את ידם דווקא אל הספר הזה, ולא לאחר.
שלב הקדם דפוס. זהו שלב שאתם לא אמורים להבין בו כי הוא מקצועי לגמרי, אבל, החלק שלכם הוא לאשר (או לא לאשר!) תדפיס דמי של הספר שלכם. זה אומר תדפיס ברמה של כמעט אחד לאחד של הספר, בגודלו הסופי, כשהעטיפה הצבעונית, תהייה בצבעוניות הכי קרובה לזו שתהייה בהדפסה הסופית. זו הרי הפעם הראשונה במהלך ההפקה, שאתם רואים מוצר פיזי, ולא קבצים במחשב. כלומר, בשלב זה עוד ניתן להזיז, לתקן, לשנות... כי אחרי שכבר אישרתם - הספר נכנס להדפסה ואין דרך חזרה. (טיפ קטן: אל תאשרו מיידית. קחו את הזמן, תעברו שוב על הכול במשך יומיים שלושה. אם תגלו בעיה קריטית, עדיין ניתן לחזור ולתקן).
שלב ההדפסה. גם כאן זה חלק מקצועי שאין לכם כביכול מה לעשות איתו, אבל, אם הספר שלכם הוא ספר ילדים, או ספר עם תמונות צבעוניות... בקשו להגיע לבית הדפוס ולהיות נוכחים בהדפסה עצמה. זה אולי מקשה על איש ההפקה שלכם, אבל, חשוב שתהיו ברגע הקריטי הזה, כי עדיין, גם בשלב זה, ניתן לטפל בניואנסים שונים של הצבעוניות של הספר. אין טוב ממראה עיניים בזמן אמת. (כבר ראיתי ספר ילדים שהודפס ללא פיקוח של מפיק וכמובן שגם הלקוחה לא הייתה נוכחת, וכל הדמויות המצוירות יצאו "אדומות" מידיי... כאילו היו עם 42 מעלות חום... כמובן שזה נראה רע ואפשר היה למנוע זאת אם היה איש מקצוע + לקוח, שיאשרו את ההדפסה בזמן אמת. ההדפסה הייתה בשעות הערב, עם דפס לא מיומן ובית הדפוס כנראה התנער מאחריות... מפח נפש מיותר).
סיבה נוספת וחשובה לבקר בבית הדפוס היא, כדי להצטלם...! כן, אנחנו בעידן הרשתות החברתיות... ואם לא צילמת והעלית תמונות ווידאו - כאילו שזה לא קרה. זה רגע מרגש באמת (לידה של ספר!) ולא כדאי להחמיץ את ההזדמנות הזו. התמונות וסרטוני הוידאו שתצלמו ישמשו אתכם בהמשך כחלק מיחסי הציבור לספר שלכם. (טיפ קטן: הדפס שעובד על מכונת הדפוס, כדי להדפיס את הספר שלכם, הוא האיש הכי חשוב בנקודת זמן זו. תהיו נחמדים איתו והוא יתאמץ יותר...! אני עושה זאת מעל שני עשורים! וזה תמיד עובד לטובתי!).
שלב הכריכה. שוב שלב מקצועי ביותר, אין לכם הרבה מה לעשות שם חוץ מלהגיע ולהתרגש...! ולצלם ושוב לצלם וגם להצטלם עם הספר שלכם...! זה חשוב! אם לא הייתם בבית הדפוס, לפחות תגיעו לכריכייה. (זה ברוב המקרים מקום פיזי אחר, שלב הכריכה לא נעשה תמיד בבית הדפוס). התמונות שאתם מתרגשים בלידת הספר שלכם, ירגשו גם את הקוראים הפוטנציאליים שלכם, ואתם זקוקים לכמה שיותר כאלו. (טיפ קטן: הכריכייה תמיד מצטלמת הרבה יותר טוב מבית הדפוס.)
שלב מכירת הספר. זהו, אתם אחרי שלב הלידה ויש לכם ספרים מוכנים ונוצצים! עכשיו צריך לטפל בהפצה ובשיווק שלהם! עכשיו צריך ללבוש סרבל עבודה ולהפשיל שרוולים! אם נראה לכם שאנשי מקצוע יעשו עבורכם את העבודה וימכרו בשבילכם את הספר, אז תחשבו שוב. מי שמוכר הכי טוב את הספרים אלו הכותבים עצמם. אנחנו בעידן חדש (בלי קשר לקורונה) ואין אף אחד שידחוף, יקדם, ישווק, ידבר ויספר שוב ושוב, יפרסם ויממן את שיווק הספר שלכם, יותר טוב מכם.
פעם היו חנויות שמכרו ספרים... תשכחו מהן! לא, זו לא טעות בהבנת הנקרא. הספרים שנמכרים בחנויות הספרים, הם רבי מכר עכשוויים של סופרים מפורסמים, ספרים שהפכו לקלאסיקות, ספרים ב"מבצע" (זה המבצע הכי לא משתלם עבור הסופר!) או כאלו שהושקעו בשיווק שלהם עשרות אלפי שקלים...! סביר להניח שאתם לא עונים לאף אחת מארבע הקטגוריות הללו. ולכן, להכניס את הספר שלכם בכוח להפצה בחנויות זו טעות שתעלה לכם ביוקר!
אולי זה נשמע הזוי, לא מחובר, לא הגיוני לכם... אבל יש דרכים אחרות, מעודכנות יותר, שקופות יותר, רווחיות יותר! כולן נעשות באינטרנט. הרי לכל אדם יש סמארטפון ובכל סמארטפון יש גם אופציה לרכישה מקוונת.
ולכן, כל שלבי השיווק, הפרסום, יחסי הציבור והמכירה עצמה! כולל הסליקה והתמלוגים שלכם, נעשים כולם באינטרנט.
מה שאתם צריכים עכשיו זה אתר מכירה משלכם, "מיני סייט", כלומר, אתר קטן וצנוע (עולה כמה מאות שקלים ועדיין קטן וממזר!) שכול מה שהוא יודע לעשות זה להציג את הספר שלכם ולאפשר רכישה שלו און ליין. קוראים לזה גם "עמוד מכירה" וכשמו כן הוא, הוא מיועד למכירת הספר שלכם והוא כולל סליקה (אופציה לרכישת הספר באמצעות כרטיסי אשראי). וכל מה שנישאר לכם לעשות מעכשיו הוא, לפרסם את האתר החדש שלכם. כי לשם צריך לכוון את רוכשי הספרים.
כלומר, מהיום, זאת החנות שלכם. היא רק שלכם! היא פתוחה 24/7! היא מוכרת רק את הספר שלכם (תכתבו עוד ספרים? – בלחיצת כפתור תוסיפו גם אותם לחנות! זה לא עולה יותר) היא מאפשרת לכם מכירה ישירה לקוראים! ומשאירה את כל התמלוגים – עבורכם, בלי מתווכים! לא מתחלקים עם אף אחד, לא עם ההוצאה לאור, לא עם חברת ההפצה, בטח לא עם החנויות. אגב, לא צריך איש מכירות, לא מחלקת שירות, לא קופה רושמת, לא לתת עודף, לא לחפש חניה ולא לנקות אבק. צריך לשלוח לינק של החנות לקהל הקוראים, וזהו, משם הם יסתדרו.
איך מביאים אותם לחנות? כל הדרכים כשרות ומגוון האפשרויות גדול.
שלב השיווק והפרסום. בגדול, אפשר לבחור רק בין שני מסלולים: המסלול העצמאי, בו תלמדו את כל התורה, תשווקו ותדחפו ותראו תוצאות מיידיות ברכישות הספר שלכם, וככל שתתמקצעו, גרף המכירות והרווחים יגדל. (ועל כך בבלוג הבא). המסלול הפאסיבי, בו אתם נותנים לאיש מקצוע לעשות את העבודה. כן, אלו עדיין הם רק עיקרי הדברים. ישנם עוד הרבה "תתי-סעיפים" שחשוב שתדעו.
אם בחרתם בדרך עצמאית לגמרי, תצטרכו לעשות שיעורי בית לעומק, או לקבל יעוץ מקצועי רחב עוד יותר.
הדרך הנוספת היא, למצוא הוצאה לאור שתלווה אתכם בתהליך,
וככל שתיטיבו להבין אותו לפני היציאה לדרך,
כך תעברו את התהליך בבקרה נכונה יותר ובצורה חלקה ומהנה יותר.
אם אתם רוצים להוציא ספר לאור בצורה מקצועית ואיכותית, ואתם מאמינים שתרצו ליווי מקצועי ממי שחי את התחום הזה כבר מעל לשני עשורים,
אני שמח להזמין אתכם לשוחח איתי.
שמי אבי ליפשיץ, עוסק בתחום ההוצאה לאור כבר מעל ל- 24 שנים, עם ניסיון רב של הפקת ספרים מכל הז'אנרים הקיימים, עבור הוצאות לאור שונות ועבור לקוחות פרטיים. והבעלים של סגול הוצאה לאור.
אני רוצה להזמין אתכם להשאיר פרטים בטופס כאן למטה ואחזור אליכם לשיחת ייעוץ טלפונית ללא עלות וללא התחייבות ובה נדבר על הספר שלכם,
נבין מהו המסלול הנכון להוציא אותו לאור,
ואם תרצו נוכל לצאת למסע משותף להפקת הספר שלכם ובו נבנה לכם תוכנית עבודה מסודרת שכוללת את כל השלבים!
וכמובן - נבצע אותם ברמה המקצועית והאיכותית ביותר אז קדימה, אני מחכה לכם...
כותב המאמר
אבי ליפשיץ - מנכ"ל סגול הוצאה לאור
עוסק בתחום כבר מעל ל- 24 שנים, עם ניסיון רב של הפקת ספרים מכל הז'אנרים הקיימים, עבור הוצאות לאור שונות ועבור לקוחות פרטיים.
לקוחות מספרים...